Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pietruszkowo-cytrynowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 1 szt.
natka pietruszki 1/2 pęczek
masło 1 łyż.
mąka pszenna 1 łyż.
mleko 3/4 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pietruszkowo-cytrynowy

Kroki postępowania

1
Cytrynę umyć, polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. W rondelku rozgrzać masło, do roztopionego tłuszczu dodać mąkę, wymieszać, ciągle mieszając wlać mleko. Po chwili dodać posiekaną natkę pietruszki i skórkę startą z cytryny.
Krok 1 - Sos pietruszkowo-cytrynowy foto
2
Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje całość.
Krok 2 - Sos pietruszkowo-cytrynowy foto
3
Sos podawać do ugotowanych warzyw.
Krok 3 - Sos pietruszkowo-cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

medi 01.11.2012 12:30
Bardzo fajny przepis i ciekawe połączenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak