SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ

SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    40 dag
  • masło

    łyżka
  • mąka

    łyżka
  • bulion

    200 ml
  • pieprz

  • natka pietruszki

    duża garść
  • śmietana

    200 g 18 lub 12%
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut.
Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję na jednolitą masę za pomocą blendera.
Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec wsypuję natkę pietruszki i doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat