Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy na mięsie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 350 gram
masło 2 łyżki
wywar mięsny 200 ml
ogórek kiszony 1 szt
chleb razowy 2 kromki
śmietana 100 gram
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Do przygotowania sosu wykorzystałam wywar mięsny, który wytopił się podczas pieczenia karkówki oraz boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy na mięsie

Kroki postępowania

1
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w dość cienkie plasterki.
Krok 1 - Sos pieczarkowy na mięsie foto
2
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć, aż puszczą sok.
Krok 2 - Sos pieczarkowy na mięsie foto
3
Przełożyć pieczarki do rondelka, zalać wywarem mięsnym. Dodać paprykę słodką, posolić.
Krok 3 - Sos pieczarkowy na mięsie foto
4
Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę i dusić 2-3 minuty.
Krok 4 - Sos pieczarkowy na mięsie foto
5
Śmietanę wymieszać z niewielką ilością sosu, aby się nie zważyła i dodać do rondelka.
Krok 5 - Sos pieczarkowy na mięsie foto
6
Chleb razowy pokroić w drobną kostkę i wrzucić do sosu. Wymieszać i dusić, aż chleb się rozgotuje i zagęści sos. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na przykład z kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
Smacznego :)
Krok 6 - Sos pieczarkowy na mięsie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak