Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 250-300 g
cebula 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
śmietanka kremowa 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka w płatkach
natka pietruszki
sok z cytryny 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 15.09.2016 18:29
Pyszny sosik :)
iziona 21.11.2015 15:58
Sos z pieczarek zawsze jest dobry, ale zdjęcie tego jest przecudne
Iwusia 20.11.2015 20:56
smacznie się zapowiada ten sosik
agnieszka214 20.11.2015 20:44
Bardzo pyszny sosik
Konczi 20.11.2015 20:30
cudny sosik taki bym zjadła
Wiktoria29 20.11.2015 20:23
bardzo apetyczny, lubię taki sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak