Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo-śmietanowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 30 dkg
cebula
oliwa 2 łyżki
woda 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
mąka 2 łyżki
woda 2 szkl
natka pietruszki
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo-śmietanowy

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy razem z cebulką.
Krok 1 - Sos pieczarkowo-śmietanowy foto
2
Obrane pieczarki kroimy w talarki. Cebulę w kostkę.
Krok 2 - Sos pieczarkowo-śmietanowy foto
3
Do garnka dajemy przygotowane pieczarki, pokrojoną cebulkę, 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 min.
Krok 3 - Sos pieczarkowo-śmietanowy foto
4
Doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem, dolewamy 2 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do gotującego się sosu. Śmietanę i mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i wlewamy do gotującego się sosu, aby zagęścić. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Sos pieczarkowo-śmietanowy foto
5
Smaczny do klusek lub ziemniaków
Krok 5 - Sos pieczarkowo-śmietanowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 26.09.2013 15:03
Zdecydowanie to co lubię
kuklik 25.08.2013 21:49
wspaniały sosik
Grazyna0211 30.04.2013 14:48
bardzo lubię taki sos
mirosława4 02.01.2013 15:00
smaczny sosik
ben-ka 18.08.2012 13:31
lubię taki sosik i sama też czasami robię.
K&J 10.08.2012 20:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak