Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo-czosnkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
mleko 1 szkl.
olej 2-3 łyżki
koperek 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
masło 1 łyżka
mąka pszenna pełna łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo-czosnkowy

Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, posolić je i smażyć kilka minut, aż puszczą sok.
Wlać mleko, dodać 2 szklanki wody, kucharka, koperek i pieprz.
Dusić 15 minut.
Mąkę pszenną rozprowadzić w zimnej wodzie i zagęścić sos powstałą zawiesiną.
Zagotować, stale mieszając, a następnie dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, sól ziołową (jeśli smak tego wymaga) oraz zimne masło - mieszać do czasu, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.01.2014 10:43
Proponuję dodać do duszenia 2 ziarenka jałowca i odrobinę świeżego rozmarynu, jak przy grzybkach leśnych :)
Betka 10.10.2012 08:12
mmm coś dla mnie;)
usmiech 09.10.2012 23:10
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak