Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo porowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 500 g
cebula 2 szt
por 1/3 szt
śmietana kremówka 200 ml
ząbki czosnku 3 szt
olej 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo porowy

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku. Przyprawiamy Kucharkiem i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 1 - Sos pieczarkowo porowy foto
2
Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony por. nadal dusimy przez 5 minut.
Krok 2 - Sos pieczarkowo porowy foto
3
Pieczarki obieramy i kroimy w dość duże kawałki, wrzucamy do garnka.
Krok 3 - Sos pieczarkowo porowy foto
4
Dusimy przez 10 minut, następnie wlewamy śmietanę.

Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 4 - Sos pieczarkowo porowy foto
5
Obrane ząbki czosnku kroimy na pół i wrzucamy do garnka
Krok 5 - Sos pieczarkowo porowy foto
6
Doprawiamy sos przyprawą w płynie, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Krok 6 - Sos pieczarkowo porowy foto
7
Sos możemy podawać jako dodatek do dań z ziemniaków lub kasz, bądź makaronów.
Krok 7 - Sos pieczarkowo porowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak