Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo-chrzanowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 750 g
cebula biała średnia
chrzan ze słoika do smaku
śmietana kremówka 150 ml
koper świeży pęczek
sól i pieprz do smaku
masło klarowane duża łyżka
skrobia kukurydziana do zagęszczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo-chrzanowy

Pieczarki obrać i pokroić w cząstki lub plasterki. Posiekać drobno cebulę i zeszklić na klarowanym maśle, dodać pieczarki, posolić i mieszać kilka chwil na sporym ogniu, aż pieczarki puszczą sok. Podlać śmietanką i udusić do miękkości. Na koniec doprawić sos pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Zagęścić skrobią, a na koniec doprawić chrzanem.

Podawać z ziemniakami i sadzonym jajkiem albo smażoną kiełbasą, przesmażonym mięsem mielonym z kurczaka lub jajkami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak