sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    6 sztuk
  • pomidory

    4 kg
  • jabłka

    4 sztuk
  • woda

    2 szklanki
  • żelfix

    2 opakowania
  • Goździki całe Prymat

    1 łyżka
  • laska cynamonu

    1 nieduża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

umyte pomidory pokroić na cząstki ze skórką i włożyć do garnka, wlać wodę i zagotować co jakiś czas mieszając

papryki kolorowe słodkie przekroić na pół, usunąc pestki i dać do pomidorów

jabłka ze skórką przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i dać do pomidorów z papryką, dodać goździki, laskę cynamonu i wszystko gotować mieszając z 20 minut

wyjąć laske cynamonu, blenderem wszystko zmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach

sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 30.10.2014 13:52
pełnia smaku
Adamorek 30.10.2014 12:08
ciekawe wzbogacenie smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat