Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
papryczka chili 3 szt
przecier pomidorowy 2 słoiczki
ocet 10 % 3/4 szklanki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
czosnek 9 ząbków
kostka rosołowa 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowy

Paprykę sparzyć, zmielić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do garnka i dodać:- 2 słoiczki przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki octu, 1 szklankę oleju, 1 szklankę cukru, 9 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy.
Mieszamy zawartość garnka i gotujemy 1/2 godziny.
Gotowy sos przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 09.10.2013 09:44
fajny przepis
Bernadeta1 08.10.2013 00:09
taki domowy na pewno pyszny
Motorek 07.10.2013 09:10
bardzo fajny
Halina14 04.09.2013 08:09
doby sosik
ben-ka 02.09.2013 12:47
fajne zapasy na zimę.
msmors 23.08.2013 13:49
ja dodaję kostki rosołowe drobiowe
pestka 21.08.2013 07:23
super pomysł na wykorzystanie papryki
Habibi 20.08.2013 19:19
No i zapomniałam spytać, ile wychodzi takich średnich słoiczków, jak ten ze zdjęcia... bo to chyba taki tradycyjny dżemowy...
Habibi 20.08.2013 19:18
robię podobny sos, ale troszkę inaczej doprawiam (wiadomo, że każdy ma swój gust), ale zaintrygowały mnie te kostki rosołowe ;) jakie konkretnie dodajesz te kosteczki?
mysza75 19.08.2013 17:27
Fajny sosik :-)
cooleczka 18.08.2013 22:24
coś dla mnie
malina 11.08.2013 00:35
koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Alex_M 05.08.2013 12:59
swietny sosik!
adelajda 04.08.2013 07:55
na pewno wypróbuję
Magula 03.08.2013 08:28
Fajny przepisik
gosia1988 02.08.2013 22:08
na zimę do dań będzie idealny
Milena87 02.08.2013 22:02
fajny ten sos, spróbuję zrobić:)
patryska76 02.08.2013 21:52
Smakołyki ;-)
msmors 02.08.2013 21:38
jeżeli macie dużo papryki lub lubicie robić z niej przetwory to polecam ten przepis. Naprawdę warto zrobić parę słoiczków bo jest świetny do mięsa do sałatek do pizzy. Często podaję go na przyjęciach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak