Sos paprykowy

Sos paprykowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. pokrojonej w drobną kostkę papryki (najlepiej kolorowej)

    1,5
  • cebula

    1
  • szkl. śmietany 18%

    1/2
  • czubata łyżeczka mąki pszennej

    1
  • łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%

    2-3
  • łyżka masła

    1
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Hanna5

20.04.2012 11:13
Do kotletów to może być super.

SmacznaPyza

03.04.2011 19:58
Jolu, na przykład to takich niedużych kotlecików mielonych - obsmażam je a potem wrzucam do sosu i duszę chwilę razem

Jolanta40

03.04.2011 18:02
a do czego dodajesz taki sos ?

anecia04

19.08.2010 13:03
ja robię zdrowszę, beztłuszczową wersję z grillowanej papryki obieram skórę,dodaję czosnek, duzo pieprzu i miksuję blenderem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat