Sos paprykowo-pomidorowy na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2-3 duże
  • papryczka chili

    marynowana
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • cukier

  • mąka ziemniaczana

  • czosnek

    2 ząbki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
Papryczkę chili osączyć z marynaty, pokroić w dowolne kawałki, zalać niewielką ilością wody i kilka minut gotować.
Krok 2 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
Dodać pastę pomidorową, trochę soli i cukru, a następnie mieszać do rozpuszczenia.
Krok 3 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
Paprykę oczyścić, zmielić lub posiekać malakserem z dodatkiem czosnku i dodać do sosu - dolać trochę wody i dusić 30 minut na minimalnym płomieniu.
Krok 4 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
Przetrzeć całość przez sitko i doprawić niewielką ilością pikantnej marynaty z papryczek chili. Zagęścić bardzo delikatnie mąką ziemniaczaną.

Podawać na zimno do pizzy, kebaba, frytek, mięs, zapiekanek i tostów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 14.10.2013 15:40
Papryczka oczywiście może być świeża, ja też daję taką, jeśli nie mam marynowanej. Mąka ziemniaczana poprawia strukturę sosu, ale naprawdę musi jej być odrobina, żeby nie wyszedł kisiel ;)
Camill 14.10.2013 11:29
Co daje maka ziemniaczana czy tylko zageszcza i czy mozna z niej zrezygnowac. Papryczka chilli moze byc swieza czy musi byc w occie.
Zdzisław 14.10.2013 00:07
coś dla dobrego do makaronu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat