Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowo-pomidorowy na ostro

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2-3 duże
papryczka chili marynowana
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
cukier
mąka ziemniaczana
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowo-pomidorowy na ostro

Kroki postępowania

1
Papryczkę chili osączyć z marynaty, pokroić w dowolne kawałki, zalać niewielką ilością wody i kilka minut gotować.
Krok 1 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
2
Dodać pastę pomidorową, trochę soli i cukru, a następnie mieszać do rozpuszczenia.
Krok 2 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
3
Paprykę oczyścić, zmielić lub posiekać malakserem z dodatkiem czosnku i dodać do sosu - dolać trochę wody i dusić 30 minut na minimalnym płomieniu.
Krok 3 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto
4
Przetrzeć całość przez sitko i doprawić niewielką ilością pikantnej marynaty z papryczek chili. Zagęścić bardzo delikatnie mąką ziemniaczaną.

Podawać na zimno do pizzy, kebaba, frytek, mięs, zapiekanek i tostów.
Krok 4 - Sos paprykowo-pomidorowy na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.10.2013 15:40
Papryczka oczywiście może być świeża, ja też daję taką, jeśli nie mam marynowanej. Mąka ziemniaczana poprawia strukturę sosu, ale naprawdę musi jej być odrobina, żeby nie wyszedł kisiel ;)
Camill 14.10.2013 11:29
Co daje maka ziemniaczana czy tylko zageszcza i czy mozna z niej zrezygnowac. Papryczka chilli moze byc swieza czy musi byc w occie.
Zdzisław 14.10.2013 00:07
coś dla dobrego do makaronu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak