Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos ogórkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek 1 sztuka
jogurt naturalny 250 ml
sól 1 szczypta
mięta liście 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: sos ogórkowy

Jeden duży ogórek umyłam, następnie obrałam. Starłam na tarce do warzyw o dużych oczkach. Przełożyłam na sito, aby z ogórka pozbyć się soku. Włożyłam do miski, dolałam jedną szklankę jogurtu naturalnego bez cukru i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą. Liście mięty sparzyłam i porwałam na malutkie kawałeczki. Dosypałam do miseczki z jogurtem. Całość miksowałam 5 minut aż uzyskałam konsystencję gęstej śmietany. Taki sos podaje się na chłodno z pieczywem, można też maczać w nim chipsy lub paluszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 06.08.2012 15:00
bardzo dobry na lato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak