Sos mole Jamiego Olivera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Goździki całe Prymat

    1 szt
  • kolendra

    1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • cebula czerwona

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • cynamon

    szczypra
  • chili

    1/2 szt
  • sezam

    1 łyżeczka
  • pomidor pelati

    1/2 puszki
  • kakao

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    40 g
  • skórka z pomarańczy

    1/2 szt
  • ocet winny

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgnieć w moździerzu goździka, kolendrę oraz kmin. Na oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj przyprawy, starty czosnek i posiekane chili bez pestek. Duś na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 2 minuty. Dorzuć sezam i pomidory. Gotuj 8 minut, dorzuć kakao, czekoladę i startą skórkę pomarańczową. Przemieszaj składniki i zmiksuj. Dopraw octem i solą. Podaj z kurczakiem lub indykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kulinarna Ja 21.01.2013 11:11
uwielbiam Jamiego, jego dania również :)
Alex_M 19.01.2013 17:24
hmmmm... ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat