Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsny z pieczarkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso od szynki 800 gram
pieczarki 100 gram
cebula 1 sztuka
margaryna 2 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczka
mąka 2 1/2 łyżka
woda 1/2 szklanka
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsny z pieczarkami

Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie duże plastry. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy na nią płaty mięsa. Podsmażamy na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. Zrzucamy do garnka z mięsem. Patelnię zalewamy wodą i podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając szpatułką po spodzie, aby wszystkie przypieczone smaki zostały w wodzie. Wodę wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Do sosu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Wody w sosie powinno być tyle, aby płaty mięsa były przykryte. Sos gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.W razie potrzeby dolewamy wodę. Przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. W 1/2 szklance wody (za pomocą shakera lub rózgi) rozprowadzamy mąkę. Wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy jeszcze chwilę, do czasu, aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 25.01.2013 08:17
to moj ulubiony
Bernadeta1 05.11.2012 11:21
super taki sos,pycha
Roksana1 20.09.2012 09:02
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak