Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos mięsny do kaszy gryczanej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 g
pieczarki 20 dkg
cebula
marchewka
wywar z kurczaka 2 szklanki
śmietana 18-procentowej 3 łyżki
mąka 2 łyżki
majeranek
sól
Pieprz biały mielony Prymat
kasza gryczana 1 woreczek

Przepis i sposób przygotowania na: sos mięsny do kaszy gryczanej

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w półplasterki.Mięso z cebulą i marchewką wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Pieczarki kroimy na kawałki i dorzucamy do mięsa i cebuli. Dusimy pod przykryciem. Następnie podlewamy całość bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu. Ze śmietany, mąki i wody robimy zaprawę do sosu i wlewamy do mięsa i pieczarek. Mieszamy. Chwilę gotujemy mieszając. Do sosu dodajemy majeranek. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu z opakowania. Polać kaszę sosem po ugotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna10 28.01.2013 17:23
pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak