Sos mięsno-grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    60 dkg
  • grzyby leśne

    40 dkg
  • cebula

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    według potrzeby
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnie z olejem wkładamy pokrojone w kostkę mięso. Gdy nieco sie podsmaży, dodajemy oczyszczone, rozdrobnione według uznania grzyby i pokrojoną cebulkę. Całość smażymy, aż wszystko nieco się podrumieni, wtedy posypujemy mąką, mieszamy smażąc jeszcze trochę. Całość przekładamy do rondla i zalewamy woda, gotujemy do miękkości. Sos powinien być zawiesisty, ale jeśli jest za rzadki, rozprowadzamy jeszcze ze 2 łyżki mąki w małej ilości wody i zaprawiamy sos. Dodajemy sól i przyprawy, chwile gotujemy.
Sosu można użyć do polania ziemniaków, makaronu, ryżu, kasz...
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 23.08.2013 13:01
Fajny sosik
adelajda 01.09.2012 13:41
bardzo lubię taki obiadek
Honorata1 03.08.2012 21:20
smakowity :)
ronald88 30.07.2012 09:35
super
ronald88 30.07.2012 09:35
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat