Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno warzywny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa wieprzowego 600 g
cebula 1
ząbki czosnku 3
pieczarek 250 g
koncentratu pomidorowego 150 ml
wody 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno warzywny

600 g mięsa wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g pieczarek
1 słoik mieszanki ( marchew, kukurydza, groszek - 350 g po odsączeniu )
150 ml koncentratu pomidorowego
500 ml wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
4 łyżki sosu sojowego jasnego
przyprawa ognisty smok do smaku
2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w kostkę lub półplasterki. Mięso opłukać i zmielić maszynką do mięsa na grubym sicie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć i dodać cebule i czosnek. Następnie dodać zmielone mięso i smażąc mieszać od czasu do czasu. Podlać te składniki wodą, dodać przyprawy oprócz koncentratu. Dusić około 5 minut i dodać mieszankę ze słoika. Po tym czasie włożyć koncentrat i mieszając rozprowadzić go aż się połączy z zawartością patelni. W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z makaronem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.10.2012 09:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak