Sos mięsno-pomidorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    0,5 kg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • passata pomidorowa

    0,3 l
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i przesmażamy przez 2 minuty.

2. Dodajemy mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory, passatę, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu przez około 7 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy jeszcze pieprzem. Podajemy z kaszą lub makaronem. Smacznego!
Justi2401
Pyszny i błyskawiczny sos, który świetnie pasuje do kaszy, czy makaronu. Idealny obiad dla zapracowanych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat