Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno-pomidorowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 0,5 kg
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
passata pomidorowa 0,3 l
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
czosnek ząbki 2 sztuki
pieprz do smaku
olej do smażenia

Porada

Pyszny i błyskawiczny sos, który świetnie pasuje do kaszy, czy makaronu. Idealny obiad dla zapracowanych.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno-pomidorowy

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i przesmażamy przez 2 minuty.

2. Dodajemy mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory, passatę, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu przez około 7 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy jeszcze pieprzem. Podajemy z kaszą lub makaronem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak