Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos malinowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ten sos wykorzystaliśmy jako dodatek do kaczej wątróbki. Doskonale sprawdzi się też do dań z drobiu.

Składniki:

Składniki:

maliny świeże 140 gramów
miód 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
masło 80 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sos malinowy

Do rondla dodałem miód, ocet jabłkowy i ocet balsamiczny. Podgrzewałem tak długo, aż miód się rozpuścił.

Następnie dodałem maliny, gotowałem mieszając, aż maliny się rozgotowały.

Dodałem masło, szczyptę soli i niewielką ilość pieprzu. Smażyłem, aż masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszałem i zdjąłem z ognia.

Sos przelałem przez sitko, żeby otrzymać czysty sos bez ziarenek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak