Sos malinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ten sos wykorzystaliśmy jako dodatek do kaczej wątróbki. Doskonale sprawdzi się też do dań z drobiu.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • maliny świeże

    140 gramów
  • miód

    2 łyżki
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżeczki
  • masło

    80 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondla dodałem miód, ocet jabłkowy i ocet balsamiczny. Podgrzewałem tak długo, aż miód się rozpuścił.

Następnie dodałem maliny, gotowałem mieszając, aż maliny się rozgotowały.

Dodałem masło, szczyptę soli i niewielką ilość pieprzu. Smażyłem, aż masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszałem i zdjąłem z ognia.

Sos przelałem przez sitko, żeby otrzymać czysty sos bez ziarenek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat