Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos majonezowo-cytrynowy do ryb i drobiu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej z pestek winogron 1 szkl.
jajko 1 małe
żółtko jajek 1
Musztarda miodowa Prymat pełna łyżeczka
cytryna 1 średnia
sól do smaku
miód płynny 1 łyżeczka
jogurt grecki do smaku

Porada

Sos nadaje się do drobiu, ryb, warzyw z grilla, sałatek i kanapek.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos majonezowo-cytrynowy do ryb i drobiu

Do wysokiego naczynia wbić całe jajko, dodać żółtko, musztardę i olej.
Zmiksować końcówką do rozdrabniania do uzyskania jednolitego puszyetego majonezu.

Cytrynę wyszorować i sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć skórkę z połowy owocu. Wycisnąć sok, połączyć ze stratą skórką, solą i miodem - mieszać do rozpuszczenia.

Połączyć majonez z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Aby sos nie był zbyt ciężki dodać dowolną ilość jogurtu greckiego.
Schłodzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.08.2015 10:02
Sosik jest smaczny i uniwersalny, więc polecam.
jagoda5913 28.08.2015 00:44
dobry pomysł na sos
mirosława4 27.08.2015 19:42
smaczny ten sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak