Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos majonezowo-bazyliowy na gotowanych żółtkach

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majonez tradycyjny 1 szkl.
żółtko jajek na twardo 5 szt.
bazylia świeża drobnolistna do smaku
sok z cytryny do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
musztarda dijon do smaku

Porada

Sos podawać do ryb i drobiu z grilla, do gotowanych jajek, wędlin, tostów, pieczonych ziemniaków i frytek oraz jako dip do sałatek makaronowych. *Sos można wzbogacić odrobiną startej skórki cytrynowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos majonezowo-bazyliowy na gotowanych żółtkach

Bazylię przebrać, opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty albo na papierowych ręcznikach. Oderwać główne twarde łodygi pozostawiając drobne boczne łodyżki z listkami.

Majonez przełożyć do blendera, posolić do smaku, dodać musztardę, ugotowane żółtka oraz sporo soku wyciśniętego ze świeżej aromatycznej cytryny. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec dodać bazylię i miksować pulsacyjnie, aby była posiekana, ale widoczna.

Gotowy sos doprawić w razie potrzeby solą i sokiem z cytryny - przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na kilka godzin.



UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 24.09.2016 08:44
Nie znam takiego sosu
Madzai 16.09.2016 09:56
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak