Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzyskałam przez dodanie do sosu śmietankowego serka. Serek spowodował że sos wyszedł bardzo gęsty i smaczny, a podany z ugotowanym makaronem stanowi pyszne danie obiadowe.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • piersi z kurczaka

    300 g
  • kurki

    250 g
  • serek topiony

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    2 duże łyż.
  • masło

    1 duża łyż.
  • duże cebule

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    1 duża łyż.
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Dodatkowo:

  • makaron penne

    250 g
  • śmietana 30%

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Delikatnie solimy, podsmażając na wolnym ogniu.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu.
Całość dusimy jeszcze około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Gdyby sos wyszedł za gęsty, dodajemy śmietanę 30% (dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję).

Podajemy z ugotowanym, ulubionym makaronem.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat