Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzyskałam przez dodanie do sosu śmietankowego serka. Serek spowodował że sos wyszedł bardzo gęsty i smaczny, a podany z ugotowanym makaronem stanowi pyszne danie obiadowe.

Składniki:

Składniki:

piersi z kurczaka 300 g
kurki 250 g
serek topiony 200 g
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 2 duże łyż.
masło 1 duża łyż.
duże cebule 1 szt.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 duża łyż.
natka pietruszki 1 pęczek

Dodatkowo:

makaron penne 250 g
śmietana 30% 200 ml

Porada

Przyprawy dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym

Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Delikatnie solimy, podsmażając na wolnym ogniu.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu.
Całość dusimy jeszcze około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Gdyby sos wyszedł za gęsty, dodajemy śmietanę 30% (dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję).

Podajemy z ugotowanym, ulubionym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:59
Smaczny sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak