Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Delikatnie solimy, podsmażając na wolnym ogniu.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu.
Całość dusimy jeszcze około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Gdyby sos wyszedł za gęsty, dodajemy śmietanę 30% (dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję).
Podajemy z ugotowanym, ulubionym makaronem.