Sos kurkowy z gorczycą

Sos kurkowy z gorczycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    1/2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    1 łyżka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1/4 kostki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć je do rondla, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez jeszcze pięć minut, odcedzić i delikatnie je odsączyć. Na suchej patelni prażymy gorczycę, do momentu aż zacznie intensywnie wydzielać zapach i delikatnie \"wyskakiwać\". Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masło, czekając aż się roztopi. Następnie dodajemy cebulkę, wstawiamy znów na mały ogień i czekamy do jej zeszklenia. Kiedy już cebula się zeszkli, a gorczyca zbrązowieje dodajemy wtedy kurki. Teraz proces smażenia będzie trwał 15min, patelnię możemy przykryć pokrywką, ale należy pamiętać by od czasu do czasu zamieszać. Dodajemy łyżkę śmietanki i znów doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby regulujemy konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym z dodatkiem odrobiny mąki. Na koniec nim zdejmiemy z patelni delikatnie należy posolić i opieprzyć, oraz dokładnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 16.08.2013 13:26
Bardzo smaczne - super z grzankami !!!
ronald88 05.11.2011 12:44
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat