Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1500 ml
cebula 1
masła 2 łyżka
śmietana 18-procentowa 1,5 szk
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Kroki postępowania

1
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Krok 1 - Sos kurkowy foto
2
Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut.
Krok 2 - Sos kurkowy foto
3
Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować.
Krok 3 - Sos kurkowy foto
4
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Krok 4 - Sos kurkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.12.2012 18:55
dziękuję :)
ZEWA 11.12.2012 18:54
Heniu nic się nie stało :)
Henryka2 09.12.2012 17:42
Ewa, przepraszam, widocznie nie doczytałam.
SmacznaPyza 08.12.2012 19:55
kurki nie zmasakrowane na miazgę jak u niektórych, usmażone na maśle bo tak najsmaczniej no i nie gotowane godzinę - zdecydowanie tak
Agnieszka_B 06.12.2012 21:31
Sos z moich ulubionych grzybów... Pycha :D
ZEWA 06.12.2012 21:07
Heniu kochana napisane jest ( 18 procentowa ). Aha i ma być słodka :)
gosia56 06.12.2012 20:11
pycha
Henryka2 06.12.2012 18:56
Jaką śmietanę dajesz? Pyszny sos i co najważniejsze nie pokrojone kurki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak