Sos kurkowy

Sos kurkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    1500 ml
  • cebula

    1
  • masła

    2 łyżka
  • śmietana 18-procentowa

    1,5 szk
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos kurkowy foto
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Krok 2 - Sos kurkowy foto
Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut.
Krok 3 - Sos kurkowy foto
Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować.
Krok 4 - Sos kurkowy foto
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 11.12.2012 18:55
dziękuję :)
ZEWA 11.12.2012 18:54
Heniu nic się nie stało :)
Henryka2 09.12.2012 17:42
Ewa, przepraszam, widocznie nie doczytałam.
SmacznaPyza 08.12.2012 19:55
kurki nie zmasakrowane na miazgę jak u niektórych, usmażone na maśle bo tak najsmaczniej no i nie gotowane godzinę - zdecydowanie tak
Agnieszka_B 06.12.2012 21:31
Sos z moich ulubionych grzybów... Pycha :D
ZEWA 06.12.2012 21:07
Heniu kochana napisane jest ( 18 procentowa ). Aha i ma być słodka :)
gosia56 06.12.2012 20:11
pycha
Henryka2 06.12.2012 18:56
Jaką śmietanę dajesz? Pyszny sos i co najważniejsze nie pokrojone kurki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat