Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 30 dag
śmietana 30% 250 ml
mąka 2 łyżki
cebula
sól
pieprz
wywar warzywny 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Kroki postępowania

1
Kurki myjemy oczyszczamy , zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut. Odcedzamy
Krok 1 - Sos kurkowy foto
2
Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle tak aby się zeszkliła . Dodajemy kurki i jeszcze z 3 minutki dusimy , następnie wlewamy wywaru i dalej dusimy około 15 minut ,
Krok 2 - Sos kurkowy foto
3
gdy grzybki będą miękkie dodajemy 250 ml śmietany rozmieszanej z 2 łyżkami mąki . I mieszamy aż sosik się zetnie i zgęstnieje .
Krok 3 - Sos kurkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 14.08.2013 09:07
bardzo smaczny sosik
RenataZ-et 04.11.2012 13:14
smakowite
Wafelek2601 26.09.2012 09:42
Znakomity
Wafelek2601 26.09.2012 09:42
Znakomity
pycia9 24.09.2012 14:41
super przepis
motylwe 22.09.2012 19:53
też taki robię, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak