Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej do smażenia
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana kremówka 1 szklanka
kurki 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Na patelni rozgrzać olej (można go zastąpić masłem). Zrumienić na nim lekko pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kurki oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Dodać je do cebuli i usmażyć (smażyć tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje). Do grzybów dodać śmietanę kremówkę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos podawać np. do mięs lub makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.03.2014 22:12
smaczny sosik
Bernadeta1 25.05.2013 09:34
pyszny sosik
caralajna 30.04.2013 06:41
lubię kurki
Wacław 09.02.2013 09:37
pyszny sosik,uwielbiam takie !
pajbek 06.02.2013 23:34
Lubię takie sosiki :-)
Ada-Gaba 03.01.2013 07:53
znakomity
Beatris 21.12.2012 22:09
Z pewnością bardzo smaczny.
ziutula
ziutula 19.11.2012 00:38
do makaronu pycha
Wafelek2601 08.10.2012 09:25
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak