Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowo - paprykowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

blanszowanych kurek 700 ml
( objętościowo, miałam mrożone
cebula 1
czerwonej papryki 1/3
żółtej papryki 1/3
zielonej papryki 1/3
słodkiej śmietany 18 % 250 ml
płaska łyżka mąki pszennej
chili do smaku
sól Halit do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowo - paprykowy

Kroki postępowania

1
Kurki rozmrozić. Do szerokiego rondla wlać olej i rozgrzać go. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla po czym zeszklić ją.
Krok 1 - Sos kurkowo - paprykowy foto
2
Następnie dodać kurki i podsmażyć je.
Krok 2 - Sos kurkowo - paprykowy foto
3
Papryki pokroić w kostkę i wrzucić do kurek i dalej chwilę smażyć.
Krok 3 - Sos kurkowo - paprykowy foto
4
Wszystko podlać bulionem, dodać do smaku przyprawy i dusić pod przykryciem kilka minut. Śmietanę rozmieszać z mąką i zagęścić nią sos.
Krok 4 - Sos kurkowo - paprykowy foto
5
Zagotować sos i podawać np. z makaronem.
Krok 5 - Sos kurkowo - paprykowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 05.11.2013 09:51
wspaniały sosik szkoda, że już nie ma kurek
bogusia19 04.11.2013 14:54
pyszny sosik
Ania321 04.11.2013 10:36
pyszny sos, z papryką jeszcze nie robiłam :)
Barbara13 04.11.2013 09:28
Super sosik :)
joanna__s 04.11.2013 09:24
Bardzo smacznie się prezentuje.
dodi 04.11.2013 09:02
świetny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak