Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos krewetkowo pomidorowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki duże 15 pancerzyków
pomidory z puszki 1 puszka
sos rybny 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Rozmaryn suszony Prymat
cebula 0,5 małej
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos krewetkowo pomidorowy

Kroki postępowania

1
W garnuszku podsmażyć na średnim ogniu pancerzyki krewetek z drobniutko posiekaną cebulką i czosnkiem, lekko podlać wodą (około 0,5 kubka) i gotować, powstanie delikatny sosik. Wyciągnąć pancerzyki.
Krok 1 - Sos krewetkowo pomidorowy foto
2
Do garnka dodać pomidory z puszki, sos rybny, posolić, popieprzyć i dodać rozmaryn. Gotować przez chwilkę do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 2 - Sos krewetkowo pomidorowy foto
3
Przetrzeć sos przez sitko.
Krok 3 - Sos krewetkowo pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 17.03.2013 21:06
Ten sosik można podać przede wszystkim do rybek i owoców morza :) jest naprawdę dobry i pasowałby np do ziemniaków, ravioli, makaronu,
teresa18 17.03.2013 17:01
a do czego go można podać?
Konczi 17.03.2013 15:26
nigdy nie próbowałam ...
Rafał3 17.03.2013 14:14
mniam mniam palce lizać
Boska_Agatka 17.03.2013 14:08
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak