Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy z jajkami na twardo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos;

bulion 1,5 szkl,
koper świeży 1,5 pęczka,
jajka ugotowane na twardo 2 same żółtka,
musztarda 2 łyżki,
olej 4 -5 łyżek,
śmietana 30% 1/3 szkl,
mąka 2 płaskie łyżki,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,

Dodatkowo;

jajka ugotowane na twardo w zależności od poczeby

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy z jajkami na twardo

Koperek oczyścić ,opłukać ,osuszyć a następnie posiekać.
Jajka ugotować na twardo , po ugotowaniu obrać ze skorupek.
Z 2 ugotowanych jajek wyjąc żółtka i rozgnieśc widelcem a następnie połączyć z musztardą i olejem.
Ugotowany wcześniej bulion zagotować .
Do gotującego bulionu dodać rozmieszane żółtka z musztardą , olejem i wymieszać.
Mąkę wymieszać dokładnie aby nie było gródków ze śmietaną , następnie wlewać ją ciągle mieszając do bulionu i gotować na małym ogniu.
Doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Dodać posiekany koperek, włożyć pozostałe ugotowane obrane ze skorupek jajka.
Podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.
Odstawić z ognia.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:52
dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak