Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS KOPERKOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka 250 g
Kostki rosołowe Kucharek 3 szt
gorąca woda 200 ml
mleko 2% 800 ml
koperek 1 pęczek
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Porada

Sos idealnie pasuje do ziemniaków, jajka gotowanego i warzyw, takich jak kalafior, brokuł, brukselka.

Przepis i sposób przygotowania na: SOS KOPERKOWY

Kroki postępowania

1
Masło roztopić w garnku. Dodać mąkę i energicznie mieszać.
Krok 1 - SOS KOPERKOWY foto
2
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu powstania jednolitej konsystencji.
Krok 2 - SOS KOPERKOWY foto
3
Kostki rosołowe rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dodać do roztopionego masła z mąką i mieszać do połączenia się składników.
Krok 3 - SOS KOPERKOWY foto
4
Gdy sos zgęstnieje, stopniowo dodawać mleko.
Krok 4 - SOS KOPERKOWY foto
5
Gotowy sos doprawić gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.
Krok 5 - SOS KOPERKOWY foto
6
Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
Krok 6 - SOS KOPERKOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 31.07.2015 19:10
idealny dodatek do drobiu
Franciszek 31.07.2015 16:41
Dobry sos...
Motorek 31.07.2015 15:39
pyszny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak