Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
por (biała część) kawałek 3 cm
koper świeży 1 pęczek
bulion 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska ziołowa Prymat w młynku

Porada

Sos po przestygnięciu bardziej zgęstnieje, w razie potrzeby rozrzedzić odrobiną bulionu.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy


Pora ( ok. 3 cm) pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Odsunąć na brzeg i wsypać mąkę. Gdy mąka połączy się z masłem wlewać powoli bulion i mieszać.
Wsypać posiekany koper, doprawić pieprzem i solą, chwilę gotować. Na koniec dodać śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 06.05.2015 20:10
lubię taki sos :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak