Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koperek pęczek
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżeczki
bulion warzywny 150 ml
śmietana słodka 100 ml
sok z cytryny
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min ,tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając ,powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2 min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku solą ,cukrem ,pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować ,zdjąć z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 17.11.2014 20:38
bardzo lubię taki sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak