Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kimizu.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

żółtko jajek 3 szt
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
ocet winny 3 łyżki
woda 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
wasabi 0,5 łyżeczki

Towarzystwo

krewetki duże 4 szt
ogórek 8 cm

Porada

Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kimizu.

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki zmiksować.
Krok 1 - Sos kimizu. foto
2
Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć.
Krok 2 - Sos kimizu. foto
3
Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Sos kimizu. foto
4
Oczyszczone, osolone krewetki obgotować przez 15 sekund.
Krok 4 - Sos kimizu. foto
5
Ogórek i topinambur pokroić w cienkie plasterki.
Krok 5 - Sos kimizu. foto
6
Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu.
Krok 6 - Sos kimizu. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.06.2014 07:50
zazdroszczę ci wiedzy naprawdę, same nie spotykane smaki u ciebie
aisoglam 21.06.2014 23:00
Pycha ;) Jak zwykle zresztą :)
wyattearp 21.06.2014 19:35
super sosik :)
Aleksandra/Olcia 21.06.2014 18:53
pięknie podane danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak