Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos karmelowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier kryształ 11 dkg
masło 5 dkg
śmietana kremówka 15 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos karmelowy

Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy do czasu aż całkowicie się rozpuści .

Podgrzewamy do czasu aż uzyskamy ładny bursztynowy kolor,zmniejszamy ognień do minimum i dodajemy pokrojone masło,szybko mieszamy do czasu aż masło i cukier się połączą.

Następnie dodajemy śmietankę ( musi mieć temperaturę pokojową) i energicznie mieszamy do czasu aż połączy się z cukrem i uzyskami gładki,jednolity sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 02.03.2016 11:46
pyszny , słodki mniam:-))
mysza75 02.03.2016 10:22
bardzo fajny sosik do deserów
gusia1000 02.03.2016 00:27
Musi być pyszny.
Jolcia_90 01.03.2016 23:04
to musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak