Sos karmelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1/3 Szkl
  • śmietana 30%

    200 Ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier wsypujemy do rondelka i naniewielkim ogniu całkowicie rozpuszczamy. Powinien nabrać bursztynowe koloru. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy kilka minut aż wszystko się połączy. Odstawiamy sos aż trochę przestygnie i zgęstnieje.
Idealny do naleśników, pierogów, lodów itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 11.04.2017 21:36
Nie robiłam
adelajda 18.03.2017 18:50
dobry sosik
jan_mag 16.03.2017 09:30
Mój ulubiony!
Habibi 16.03.2017 09:14
Ja bym go nazwała jednak sosem kajmakowym, bo dodatek śmietanki lub masła odróżnia go od beztłuszczowego i bezmlecznego karmelu ;) Robię podobny i doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów :)
AZgotuj 15.03.2017 13:29
cudowny sos!!!
mirosława4 15.03.2017 12:47
smaczny ten sosik
Małgorzata92 15.03.2017 11:29
Pomysłowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat