Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos karmelowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1/3 Szkl
śmietana 30% 200 Ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos karmelowy

Cukier wsypujemy do rondelka i naniewielkim ogniu całkowicie rozpuszczamy. Powinien nabrać bursztynowe koloru. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy kilka minut aż wszystko się połączy. Odstawiamy sos aż trochę przestygnie i zgęstnieje.
Idealny do naleśników, pierogów, lodów itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.04.2017 21:36
Nie robiłam
adelajda 18.03.2017 18:50
dobry sosik
jan_mag 16.03.2017 09:30
Mój ulubiony!
Habibi 16.03.2017 09:14
Ja bym go nazwała jednak sosem kajmakowym, bo dodatek śmietanki lub masła odróżnia go od beztłuszczowego i bezmlecznego karmelu ;) Robię podobny i doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów :)
AZgotuj 15.03.2017 13:29
cudowny sos!!!
mirosława4 15.03.2017 12:47
smaczny ten sosik
Małgorzata92 15.03.2017 11:29
Pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak