Sos kaparowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół

    300 ml
  • kapary

    4 dag
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    150 ml
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, Masło stopić i wymieszać z mąką, rozprowadzić rosołem, pdgrzewac do zawrzenia. Do zagęszczonego wywaru dodać kapary, zagotować, odstawić. Zaprawić sos żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 02.11.2013 18:02
Apetyczny sosik.
Bernadeta 09.09.2013 09:15
lubie to co słone a kapary bardzo lubie
Motorek 14.06.2012 09:38
super
Seba 25.02.2012 16:57
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat