Sos jałowcołowy do mięs

Sos jałowcołowy do mięs

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • bulion drobiowy

    100 ml
  • wino białe

    100 ml
  • natka pietruszki

    do smaku
  • sól do smaku

  • owoc jałowca

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos jest najlepiej robić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa do którego będzie sos. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny smak i aromat. A więc do tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa (ewentualnie maśle) wsypujemy mąkę. Podsmażamy mieszając tak aby powstała zasmażka. Wsypujemy ziarna jałowca. Chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion ciągle mieszając, aby nie powstały z grudki. Gdy się rozprowadzi dolewamy wino. Sos redukujemy do pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku natką pietruszki oraz ewentualnie solą. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowane mięso. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaDD

18.01.2014 11:19
bardzo fajny przepis

pacpaw

16.01.2014 17:49
dzięki! już dodane :o)

Mniam

16.01.2014 09:28
Takiego sosu jeszcze nie robiłam. Zazwyczaj ziarna jałowca dodaję jako dodatek do bigosu. Zapomniałeś ująć w składnikach jałowiec :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat