Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos jałowcołowy do mięs

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
bulion drobiowy 100 ml
wino białe 100 ml
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos jałowcołowy do mięs

Sos jest najlepiej robić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa do którego będzie sos. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny smak i aromat. A więc do tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa (ewentualnie maśle) wsypujemy mąkę. Podsmażamy mieszając tak aby powstała zasmażka. Wsypujemy ziarna jałowca. Chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion ciągle mieszając, aby nie powstały z grudki. Gdy się rozprowadzi dolewamy wino. Sos redukujemy do pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku natką pietruszki oraz ewentualnie solą. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowane mięso. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 18.01.2014 11:19
bardzo fajny przepis
pacpaw 16.01.2014 17:49
dzięki! już dodane :o)
Mniam 16.01.2014 09:28
Takiego sosu jeszcze nie robiłam. Zazwyczaj ziarna jałowca dodaję jako dodatek do bigosu. Zapomniałeś ująć w składnikach jałowiec :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak