Sos holenderski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkie masło

    3 łyżki
  • żółtka

    5 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz biały mielony

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier, pieprz i sól. Stale mieszając rozprowadzić masę wrzątkiem do konsystencji sosu. Wlać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Nie gotować. Po ostudzeniu podawać do ryb, warzyw i białych mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tika4444 18.04.2011 09:19
ciekawy przepis
berys18 15.04.2011 11:31
warto wypróbować
berys18 15.04.2011 11:31
może być ciekawy
AgaS10 17.02.2011 08:57
trzeba spróbować:)
Bart 09.01.2011 22:26
dobry
Jaheira11 09.01.2011 22:20
ciekawy przepis
szajba2 05.01.2011 15:33
może to latający holender?
rakow2 02.10.2010 10:10
o holender!
Barbara55 14.08.2010 14:08
można wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat