Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy z opieniek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
opieńki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy z opieniek

Kroki postępowania

1
Grzyby czyścimy z trawy i brudu. Kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy na cedzak i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Sos grzybowy z opieniek foto
2
Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2 - Sos grzybowy z opieniek foto
3
Mieszamy z grzybami i zalewamy 2 litrami wody z kostką rosołową. Wstawiamy na gaz. Gotujemy aż wyparuje większość wody i zostanie ok. pól litra. śmietanę rozkłócamy z mąką w kubeczku, tak by nie było grudek, wlewamy trochę kipiącego wywaru z grzybów i mieszamy, by się zespoliły. Następnie wlewamy do grzybów, mieszamy aż zgęstnieje sos.
Krok 3 - Sos grzybowy z opieniek foto
4
Przyprawiamy wedle uznania. Podajemy z ziemniakami.
Krok 4 - Sos grzybowy z opieniek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 02.01.2013 15:49
uwielbiam sos z opieniek
PIOTR11 02.01.2013 15:44
apetyczny
Monika58 02.01.2013 15:37
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak