Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy z curry i żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki

ziemniaki fioletowe ok. 1 kg

sos

grzyby leśne ok. 250 g
śmietana 18 proc 1/4-1/3 szklanki
sól i pieprz
mąka 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1-2 łyżeczki
mielona trawa cytrynowa 1 płaska łyżeczka
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
żurawina suszona 1-2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy z curry i żurawiną

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, potem rozgniatamy tłuczkiem.

Grzyby przebrać, drobno pokroić i dobrze odsączyć.
Do saganka wlewamy trochę wody , dodajemy ziele i liście laurowe.
Zagotowujemy wodę, dodajemy pokrojone grzyby, gotujemy kilkanaście minut.Potem doprawiamy curry, trawą cytrynową.
Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy gorącą wodą z grzybów, strumieniem wlewamy do sosu. Dosypujemy żurawinę i wszystko gotujemy kilka minut.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy wodę.
Przed podaniem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak