Sos grzybowy wigilijny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • margaryna

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    40 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i namoczymy. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy powstały wywar do innego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, zrumieniamy na margarynie. Wsypujemy mąkę, mieszamy i rozprowadzamy z zimnym wywarem z grzybów. Dodajemy trochę śmietany i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzone grzyby siekamy grubo i dodajemy do sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena87 17.01.2013 20:49
pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat