Sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    250 gram
  • grzyby suszone

    100 gram
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • cebula biała

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby namocz i odstaw na godzinę a następnie je odsącz. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. Olej rozgrzej na patelni. Cebulę zeszklij razem z pieczarkami. Po chwili dodaj grzyby leśne. Całość smaż jeszcze około 25 minut. Potem cały czas energicznie mieszając, stopniowo dodawaj śmietanę i mąkę. Sos dosól i popieprz do smaku.
Podawaj na przykład z tłuczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 21.11.2011 00:10
dobre
magical66 07.05.2011 19:36
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat