Sos grzybowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

sos

  • grzyby leśne

    30 dag
  • śmietana gęsta

    200 g
  • gorąca woda

    0,5 l
  • kostka rosołowa

    1
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • sól do smaku

  • Czosnek suszony Prymat

Lista składników

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 Do wody wrzucić kostkę rosołową, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
2 Do zagotowanego wywaru, dodać pokrojone w kostkę grzyby. Gotować około 20 minut. Dodać przyprawy.
3 Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zahartowaną jedną chochelką gorącego wywaru. Gotować, aż sos zgęstnieje.
Jolcia_90
1 Można użyć kostki rosołowej grzybowej 2 Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, można dodać więcej mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat