Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos

grzyby leśne 30 dag
śmietana gęsta 200 g
gorąca woda 0,5 l
kostka rosołowa 1
mąka pszenna 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat

Lista składników

Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

1 Można użyć kostki rosołowej grzybowej 2 Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, można dodać więcej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

1 Do wody wrzucić kostkę rosołową, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
2 Do zagotowanego wywaru, dodać pokrojone w kostkę grzyby. Gotować około 20 minut. Dodać przyprawy.
3 Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zahartowaną jedną chochelką gorącego wywaru. Gotować, aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak