Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 25 dag
cebula 1 szt
cukier 1 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
sól do smaku
serek mascarpone 1 łyżka
koperek 1 łyżka
bulion 1,5- 2 szklanka
masło do smażenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na masełku z olejem, dodając szczyptę cukru. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne lub pieczarki i podsmażyć kilka minut.
Przygotować 1,5- 2 szklanki bulionu i stopniowo dodać go do grzybów, poddusić do zgęstnienia sosu.
Pod koniec dodać koperek, śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos można podać do dań mięsnych, krokietów a nawet klusek śląskich czy też placków ziemniaczanych

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

antek226 12.04.2022 17:27
Prosty i smaczny sos :)
Jodaj 03.07.2014 21:53
robimy i bardzo lubimy :)
romanrafal
romanrafal 18.05.2014 08:21
pyszny bogaty sosik
Kejti 01.04.2014 23:42
Super sosik :-)
Megg 12.03.2014 13:37
bardzo smaczny sosik
V_kuchareczka 12.03.2014 12:26
pyszny sosik
halina17 12.03.2014 11:33
Uwielbiam sos grzybowy.
gosia1988 12.03.2014 11:19
lubię taki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak