Sos grzybowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

    25 dag
  • cebula

    1 szt
  • cukier

    1 szczypta
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • serek mascarpone

    1 łyżka
  • koperek

    1 łyżka
  • bulion

    1,5- 2 szklanka
  • masło

    do smażenia
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na masełku z olejem, dodając szczyptę cukru. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne lub pieczarki i podsmażyć kilka minut.
Przygotować 1,5- 2 szklanki bulionu i stopniowo dodać go do grzybów, poddusić do zgęstnienia sosu.
Pod koniec dodać koperek, śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos można podać do dań mięsnych, krokietów a nawet klusek śląskich czy też placków ziemniaczanych

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 03.07.2014 21:53
robimy i bardzo lubimy :)
romanrafal 18.05.2014 08:21
pyszny bogaty sosik
Kejti 01.04.2014 23:42
Super sosik :-)
Megg 12.03.2014 13:37
bardzo smaczny sosik
V_kuchareczka 12.03.2014 12:26
pyszny sosik
halina17 12.03.2014 11:33
Uwielbiam sos grzybowy.
gosia1988 12.03.2014 11:19
lubię taki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat