Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowo-śmietanowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sos grzybowo-śmietanowy z dodatkiem cebulki i czosnku, to pachnąca lasem propozycja sosu do mięs, placów ziemniaczanych czy klusek śląskich. 

Składniki:

grzyby leśne 50 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
śmietana 12% 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowo-śmietanowy

Kroki postępowania

1

Grzyby dokładnie oczyszczamy i opłukujemy. Większe okazy kroimy na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Grzyby możemy zalać wodą i odgotować - są wówczas bardziej miękkie, ale tracą trochę swojego smaku. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę z czosnkiem, i oprószamy solą by się nie przypaliły. Następnie dodajemy grzyby i smażymy do miękkości - ok. 10 min.

Krok 1 - Sos grzybowo-śmietanowy foto
2
Do grzybów dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i mieszając zagotowujemy.
Krok 2 - Sos grzybowo-śmietanowy foto
3
Sos grzybowo-śmietanowy możemy podawać z ugotowanym ryżem.
Krok 3 - Sos grzybowo-śmietanowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 03.02.2013 21:28
mniam
Sroczka 15.01.2013 23:15
Bardzo lubię sos z leśnych grzybów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak