Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowo - koperkowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgotowanych świeżych 600 g
podgrzybków
suszonych podgrzybków 5 szt
( namoczyć )
cebula 1
posiekanego koperku 2 łyżki
słodkiej śmietany 18 % 250 ml
wody ( może być warzywny bulio 3 szk
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 2
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowo - koperkowy

Kroki postępowania

1
W garnku roztopić masło, wrzucić podgotowane grzyby i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Suszone grzyby lekko pokruszyć, namoczyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych grzybów, smażyć do zeszklenia się cebuli.
Krok 1 - Sos grzybowo - koperkowy foto
2
Następnie podać wszystko woda lub bulionem, dodać namoczone grzyby ( dla lepszego smaku ) i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać koper.
Krok 2 - Sos grzybowo - koperkowy foto
3
Śmietankę zahartować kilkoma łyżkami płynu i wlać do garnka i gotować kilka minut aż sos lekko się zredukuje
Krok 3 - Sos grzybowo - koperkowy foto
4
Wymieszać i podawać np. z makaronem.
Krok 4 - Sos grzybowo - koperkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.09.2016 17:24
aromatyczny sos do polania ziemniaków
magdziorka6 26.01.2014 12:05
uwielbiam takie sosy
Monia 26.01.2014 11:52
Na pewno by mi smakował :D
sylwia_mc 26.01.2014 11:50
rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak