Sos grecki do sałat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz do smaku

  • BAZYLIA SUSZONA

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki suszona

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz.Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek. Dodać do oliwy sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Potem dolać wino i znowu wymieszać.
Na końcu dodać ocet i pozostałe przyprawy: musztardę, pieprz, paprykę, bazylię (warto rozetrzeć listki w ręce na jeszcze drobniejszy susz), drobno pokruszyć listki laurowe i natkę pietruszki.
Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na minimum kilka godzin, im dłużej tym lepiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paweł13 19.09.2011 09:56
Lubię i też sam robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat