Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cytrynowy do ryby

5.0
(59)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny 1/2 sztuki
masło 3 łyżki
śmietana 18 proc
mąka pszenna 2 łyżki
woda
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
włoszczyzna suszona 1 łyżeczka

Porada

idealny sos do pieczonych i smażonych ryb. Podawaj na ciepło

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cytrynowy do ryby

Na patelni rozpuść masło. Zagęść mąką - zasmażka. Lekko osól. Dodaj sok z cytryny i pieprz. Całość mieszaj i pilnuj, aby sos był stale jednolicie gładki. W razie potrzeby dodawaj wodę.

Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany (choć nie jest ona tu niezbędna).
Po dodaniu śmietany nie dopuść do zagotowania sosu!

Podawaj na ciepło z rybą (polecam do dań z łososia) i warzywami. Idealnie do ryb gotowanych na parze lub pieczonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 23.12.2015 16:06
Ciekawy sosik!
mysza75 23.12.2015 10:40
jaki fajny sosik mniam
kuchcik89 23.12.2015 09:58
ciekawy sos :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak