Sos curry - zielony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • kolendra zielona

    mały pęczek
  • szczypiorek

    mały pęczek
  • natka pietruszki

    mały pęczek
  • imbir

    średni kawałek
  • chili zielone

    1 szt.
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • limonka

    1-2 szt.
  • olej sezamowy

    1-2 łyżeczki
  • trawa cytrynowa

    1 kłącze
  • liście Kaffir

    2-3 szt.
  • bulion drobiowy

    1/2 litra
  • oliwa

    2 łyżki
  • fasolka szparagowa zielona

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do malaksera włożyć zieleninę, papryczkę chili pozbawioną pestek, obrany imbir - zmiksować.
Dolać sos sojowy, olej sezamowy, oliwę i sok z limonek - ponownie zmiksować.
Pastę przełożyć do szerokiego rondla, przez chwilę podgrzewać, po czym wlać bulion z kurczaka, dodać zamrożoną fasolkę, wymieszać i poddusić.
Wlać mleko kokosowe i dusić do miękkości fasolki.

Podawać z kurczakiem oraz ryżem lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eagle 04.06.2012 20:40
Lubię taką kuchnię .
Justa32 01.06.2012 08:25
smaczny sosik
Habibi 26.05.2012 00:09
<b>Zapraszam do przeglądania moich przepisów. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)</b>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat